Bible Trivia Quiz

Answers to February 1996 Quiz

1.Who gave David archery lessons?
Answer: the Lord
"He teaches my hands to make war, So that my arms can bend a bow of bronze." (Psalms 18:34 NKJV)

2. Scripture tells us to be entertain people we don't know because they might be __:
Answer: Angels
"Do not forget to entertain strangers, for by so doing some have unwittingly entertained angels." (Hebrews 13:2 NKJV)

3. How many different Mary's are mentioned in the Bible?
Answer: Six
Mary, the mother of Jesus (Mat. 2:11)
Mary, the mother of James and John (Mat. 27:56)
Mary, the sister of Martha (John 11:1,2)
Mary Magdalene (Mat. 27:56)
Mary, the wife of Cleophas (John 19:25)
Mary, who was greeted by Paul (Rom. 16:6)

4. Who was called "The Seller of Purple?"
Answer: Lydia
"And a certain woman named Lydia, a seller of purple, of the city of Thyatira, which worshipped God, heard us: whose heart the Lord opened, that she attended unto the things which were spoken of Paul." (Acts 16:14 KJV)

5. Shem is to Noah as David is to ___:
Answer: Jessee

"And Noah was five hundred years old: and Noah begat Shem, Ham, and Japheth." (Genesis 5:32 KJV)

"... I have found David the son of Jesse, a man after mine own heart, which shall fulfil all my will." (Acts 13:22 KJV)

6. Who had lived longer Moses or Joshua and by how many years?
Answer: Moses by 10 years

"And Moses was an hundred and twenty years old when he died: his eye was not dim, nor his natural force abated." (Deuteronomy 34:7 KJV)

"And it came to pass after these things, that Joshua the son of Nun, the servant of the LORD, died, being an hundred and ten years old." (Joshua 24:29 KJV)

7. Something strange happened after a certain man turned 600 hundred years old. What was the strange event?
Answer: the Flood (a great rain, etc.)
"In the six hundredth year of Noah's life, in the second month, the seventeenth day of the month, the same day were all the fountains of the great deep broken up, and the windows of heaven were opened." (Genesis 7:11 KJV)

8.What happens when a fool fails to open his/her mouth?
Answer: He is considered wise (and/or: esteemed, understanding, etc.)
"Even a fool, when he holdeth his peace, is counted wise: and he that shutteth his lips is esteemed a man of understanding." (Proverbs 17:28 KJV)

"In the multitude of words there wanteth not sin: but he that refraineth his lips is wise." (Proverbs 10:19 KJV)

9. What two persons fought over the body of Moses?
Answer: Michael, the archangel and Satan
"Yet Michael the archangel, when contending with the devil he disputed about the body of Moses, durst not bring against him a railing accusation, but said, The Lord rebuke thee." (Jude 1:9 KJV)

10. When Elijah prayed for the rain to stop, how long was it that no rain appeared?
Answer: three and one-half years
"Elijah was a man with a nature like ours, and he prayed earnestly that it would not rain; and it did not rain on the land for three years and six months." (James 5:17 NKJV)


Updated February 26, 1996